România are o nouă șansă pentru Schengen. Parlamentul European condamnă refuzul Austriei

de: Cătălina Burghelea
13 12. 2022

Parlamentul European dezbate, marți, tratamentul incorect în cadrul procedurii de extindere a Schengen, a precizat eurodeputatul Siegfried Mureşan (PNL), care a adăugat că a fost un vot în plenul de luni al PE. Potrivit politicianului, discuțiile vor arăta că instituția Uniunii Europene este unită în a susţine aderarea ţării noastre la spaţiul de liberă circulaţie.

PE dezbate aderarea României la Schengen

După votul negativ privind adererea României și Bulgariei la Schengen, Parlamentul European organizează o dezbatere despre tratamentul incorect în cadrul procedurii de extindere a zonei fără frontiere.

„Tocmai am aprobat în plenul Parlamentului European, cu 357 de voturi pentru, 2 abţineri şi doar 32 de voturi împotrivă, să avem mâine (n.r. – marți, 13 decembrie) o dezbatere despre tratamentul incorect în cadrul procedurii de extindere a spaţiului Schengen. Această dezbatere va arăta că Parlamentul European este unit în a susţine aderarea ţării noastre la spaţiul Schengen şi că majoritatea covârşitoare a europarlamentarilor consideră incorectă decizia de a amâna intrarea României în spaţiul de liberă circulaţie”, a subliniat liberalul în mediul online.

Roberta Metsola și Ursula von der Leyen participă

Siegfried Mureşan a mai spus că „propunerea dezbaterii a venit de la cele mai mari trei grupuri politice din Parlamentul European: Grupul PPE, Socialiştii şi Grupul RENEW”. Și Rareș Bogdan a anunțat discutarea în PE a refuzului aderării României la Schengen.

„Refuzul Austriei de a vota în favoarea aderării României la Spațiul Schengen va fi dezbătut mâine la 15.30 (ORA ROMÂNIEI) in Parlamentul European. Nu ne oprim, continuăm până vom reuși. România pretinde ce i se cuvine. Discuția va fi prezidată de Roberta Metsola, șefa legislativului intrunit la Strasbourg la ultimul plen din acest an, și va avea loc în prezența președintei Comisiei Europene, Ursula Von der Leyen, și a președintelui Consiliului European, Charles Michel”, a anunțat europarlamentarul PNL.

Cancelarul Austriei rămâne ferm pe poziție

Premierul Karl Nehammaer a oferit noi explicații despre respingerea României și Bulgariei în Schengen. Această abordare a fost o chestiune de securitate pentru Austria, a reiterat cancelarul, reluându-şi criticile faţă de o „politică de azil eronată” a UE şi acuzând presiuni la adresa țării noastre. În opinia sa, dezbaterea privind migraţia a fost din nou pusă în mişcare la nivelul Uniunii Europene odată cu veto-ul Vienei.

„Nu va exista nicio extindere (n.r. – Schengen) atât timp cât frontiera externă nu este protejată în mod eficient. Politica de azil eşuată a UE a cauzat această situaţie. Ameninţările şi argumentele polemice sunt folosite pentru a încerca să se crească presiunea împotriva Austriei. Atâta timp cât 75.000 de străini ajung neînregistraţi în estul Austriei, aceasta este o problemă de securitate şi trebuie rezolvată odată”, a menționat Karl Nehammer.